mer info

hittade lite mer info om svinisen!

En vanlig epidemi av influensa i Sverige dödar enligt en artikel i tidningen Forskning & Framsteg mellan 500 och 3 000 personer. Då pratar vi om vanlig säsongsinfluensa och inte om något speciellt. Det beräkande dödstalet på grund av svininfluensan ligger kring 60. Som underlag för dessa beräkningar har antalet döda i länder där svininfluensaepidemin (pandemin) redan är över använts, som exempelvis Chile:

Länderna på södra halv­klotet har redan översköljts av den första vågen av svininfluensa: Australien, Nya Zeeland och Chile. Enligt Smittskyddsinstitutet är det Chile, med drygt 16 miljoner invånare, som mest liknar Sverige: Chile har en befolkningstäthet på tjugo människor per kvadratkilo­meter, och invånarna lever tätare i den södra delen och glesare i norr.

I Chile drabbades drygt 1 100 människor svårt av influensan, merparten små barn.

Årstidsinfluensan, det vill säga den vanliga influensan som varje vinter kommer till Sverige, brukar snarare vara farlig för dem som är äldre, och bland dem som avlider i influensa i vårt land (mellan 500 och 3 000 varje år) är 95 procent 75 år eller äldre. I Chile räknades antalet döda efter första vågen till 112 personer.

Om Sverige drabbas i samma omfattning, vilket innebär att 0,7 personer per 100 000 avlider, kommer vi att se omkring 60 dödsfall i den nya influensan.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0